• Verslag Regiobijeenkomst Boon Edam

  vrijdag 09 februari 2024

  Op woensdag 7 februari 2024 was de VBN te gast bij Koninklijke Boon Edam voor een boeiende regiobijeenkomst over hoogwaardige draaideuren, speedlanes en beveiligde toegangspoorten, met als thema:  “Welkom heten en Veiligheid bieden”.

  Verschillende sprekers hebben ons meegenomen in de wereld van draaideuren en toegangspoorten.

  Frank van der Linden MSec gaf vanuit zelf rol bij de Nationale Denktank Integrale Beveiliging (NDIB) een doorkijk in de wereld van complotdenkers en heeft, vanuit verschillende perspectieven, inzichten geboden over mogelijke invloeden, effecten en risico’s hiervan.

  Pieter Rol van Boon Edam deelde inzichten over het ontstaan en toekomst van Boon Edam en nam ons mee in de ontwikkelingen in de afgelopen 150 jaar op het gebied van “high end toegangstechniek”.

  Dick van 't Riet van Dadvies heeft ons meegenomen door het RAMS-proces (Reliability, Availability, Maintainability and Safety) in relatie tot toegangstechnieken en ontwikkelingen anno nu.

  Automatische draaideuren en beveiligde toegangspoorten dragen niet alleen bij aan de veiligheid van gebouwen en mensen, maar creëren eveneens een welkom gevoel van gastvrijheid!

  Dank aan Boon Edam voor de gastvrijheid en de goede catering.

  lees meer
 • Nationale Richtlijn Protective Intelligence

  dinsdag 21 november 2023

  Zoals jullie wellicht weten heeft de werkgroep die de richtlijn 2012-2017 heeft geschreven, bestaande uit leden van de VBN en ASIS Benelux Chapter, op verzoek van het VBN-bestuur de pen weer ter hand genomen met als doel de richtlijn te updaten. De werkgroep is inmiddels aangevuld met ‘onafhankelijke’ leden die een onderwijsachtergrond en/of cybersecurity achtergrond hebben.

  De bijgewerkte (concept) richtlijn 2024-2028 is beschikbaar voor review door de leden van VBN en de ASIS Benelux Chapter. Dit is dezelfde procedure als in 2012 gevolgd is.

  Onderstaand de concept richtlijn en een reviewformulier. Opmerkingen en suggesties worden alleen meegenomen als er op het reviewformulier een tekstvoorstel is opgenomen.

  Richtlijn Protective Intelligence

  Reviewformulier

  Het ingevulde reviewformulier kan worden gemaild aan: richtlijnpi@berndtrif.nl, de review periode sluit op 15 december.

  lees meer
 • NIDB Blog

  woensdag 13 september 2023

  NDIB Blog

  Het begin van de zomer is van oudsher een drukke tijd. Zowel zakelijk als privé. Ik zal me in dit blog beperken tot de beveiligingswereld en ook – ik kan het natuurlijk niet laten – een stukje motorsport.

  Laat ik met dat laatste beginnen. De Dutch TT. Een van de grootste evenementen in Nederland, meer dan 100 000 bezoekers en een flinke inzet voor de medewerkers op het circuit (1500+ vrijwilligers ;-)). Uiteraard veel aandacht voor beveiliging en crowd control maar ook voor de regulering van het verkeer en de verschillende verkeersstromen altijd weer een uitdaging. Dit jaar had ik de eer om een prijs aan een winnend team in de Moto-3 klasse uit te reiken. Live op televisie. Een paar miljoen kijkers. Dus je snapt het … doodeng om te doen.

  Ik ben er toch altijd bang voor dat ik de beker aan de verkeerde geef (en dat hij weigert om hem weer terug te geven) of bij het oplopen struikel over mijn eigen voeten en met beker en al over de reling kieper.

  Live TV coverage… No need to say more. Maar gelukkig allemaal goed afgelopen.

  MBO Raad

  Als security professional van het jaar ben ik uitgenodigd om voor de MBO Raad een presentatie te geven over mijn eigen loopbaan en mee te denken over de toekomst van de beveiligingsopleidingen. Daar liggen ook kansen voor de Denktank. Kennelijk zijn er voldoende studenten die op MBO-niveau de opleiding naar beveiligingsmedewerker willen volgen maar doet de situatie zich voor dat ze de studie niet kunnen afronden wegens een gebrek aan stageplaatsen. De MBO Raad organiseerde een werkbijenkomst met opleiders, studenten, praktijkbedrijven en de overheid om naar oplossingen voor dit probleem te zoeken. Op zo’n dag merk je toch weer hoe breed deze securitywereld eigenlijk is. En op welke plekken we de verbinding missen.

  Kabinet.

  Met meer dan persoonlijke interesse als alleen maar de belastingbetaler volg ik natuurlijk de ontwikkelingen in het politieke circuit. En ik moet je zeggen dat ik het niet echt verrassend vind dat er steeds meer burgers het vertrouwen in de politiek en de overheid aan het verliezen zijn. Want er lijkt maar weinig goed te gaan. Die zorg is ook de AIVD opgevallen en in hun recente publicatie over anti-institutioneel extremisme (zeg maar wappies en complotdenkers) geven ze daar een mooie analyse op. Lezenswaardig. Via deze link kan je het rapport downloaden.

  Verplicht leesvoer. En het mooie van de publicaties van de AIVD is dat je er toch ook altijd weer een paar nieuwe woorden leert. Vaak hele moeilijke. Mocht je daar zakelijk niets mee kunnen dan is het altijd weer goed bruikbaar bij scrabble. Narratief: 2x woordwaarde en je hebt gewonnen. Maar los van alle gekheid. Je kunt niet uitsluiten dat je op één of andere wijze opduikt in de gedachtegang van complotdenkers en daar kan je qua security toch behoorlijk wat last van krijgen. Zoek maar eens op internet naar wat een directeur van een begraafplaats in Bodegraven allemaal te verduren heeft gekregen door een deel van deze groep. Daar zal in het risicoprofiel van de begraafplaats zeker geen rekening mee gehouden zijn. Dat brengt me natuurlijk meteen bij Mevrouw Kaag, zij werd als minister van Financiën met dezelfde groep geconfronteerd. Je kent vast de beelden nog wel van de fakkeldrager die voor haar woning stond. Zij heeft inmiddels besloten om – mede vanwege deze onveiligheid- de politiek te verlaten. We hebben ook politici die al jaren onder de zwaarste beveiliging moeten functioneren en dat geen reden vinden om met het werk te stoppen en dat geeft dan maar weer aan dat beveiliging altijd met persoonlijke beleving te maken heeft. Dat zie je dus ook terug binnen bedrijven. Wat voor de één een logische beveiligingsmaatregel is ziet een ander als overdreven en bemoeizuchtig.

  In april organiseerden we een bijeenkomst van EU-ministers in Amsterdam en moest besloten worden om gewapende beveiliging voor de deur inclusief de gepantserde Toearegs op de gracht te zetten. Dat is toch een beeld dat we liever niet hebben in ons land. Toch?

  Het zal een onrustige tijd worden. Maar laat dat je er niet van weerhouden om te genieten van ons prachtige vak.

  Sportieve en veilige groet.

  Frank van der Linden

  lees meer
Bron: