• Regiobijeenkomst NAM ondergrondse gasopslag Norg

  zaterdag 15 april 2023

  Op 13 april was de VBN regio Noord-Oost te gast in Norg bij de ondergrondse gasopslag van de NAM. Deze interessante en actieve regiobijeenkomst startte met een welkom van Regiovoorzitter Harold de Kruijs, een kopje koffie en een lokale versnapering in restaurant Norgerhout. 

  Vervolgens was het de beurt aan Hein Dek, voorlichter van de NAM, die een uiteenzetting gaf van het ontstaan, huidige functie, belang en toekomstvisie met betrekking tot de gasopslag in Norg en Grijpskerk. Deze locaties zijn namelijk fundamenteel voor de gas- en energievoorziening in Nederland.

  Na deze presentatie was er een briefing door Julian Vos (Operations Maintenance Coordinator) met een uiteenzetting van het safetybeleid en uitgebreide instructies ten behoeve van het bezoek aan de gasopslag. Met een touringcar zijn we vervolgens naar de gasopslag gereden voor een rondleiding. Maar niet voordat we allemaal voorzien waren van veiligheidsoveralls, jassen en overige PBM’s. Veiligheid gaat tenslotte voor alles!


  Op het terrein kregen we een uitgebreide rondleiding en toelichting van Julian Vos en Peter Maas (Operations & Maintenance Lead) over het opslagproces. In de zomerperiode (wanneer het gasverbruik laag is) wordt gas geïnjecteerd in de opslag. In de winterperiode (als de gasvraag hoog is) wordt dit gas weer opgepompt en via het landelijke net weer naar de huishoudens en industrie gedistribueerd. Dit proces klinkt simpel, maar een aantal scheikundige bijkomstigheden maken het proces zeer uitdagend om te komen tot een hoog kwalitatieve, milieuvriendelijke en vooral veilige gasstroom. Het was indrukwekkend om te zien hoe het hele proces nauwgezet is ingericht met een minimum aan personeel.

  Na terugkomst in het restaurant was er een presentatie van Merel Huurdeman en Martin Pronk van Shell. Shell is samen met Exxon Mobil aandeelhouder van de NAM en Martin en Merel zijn verantwoordelijk voor het safety en security beleid. Ze vertelden over hun visie en hun locatie-, dreiging- en risicogebaseerde geïntegreerde aanpak. Ook namen ze ons mee in de actuele situatie, waarin bedrijven steeds vaker in aanraking komen met actiegroeperingen. Hierbij ontstond een interactieve discussie waarbij ook vanuit de zaal ervaringen werden uitgewisseld
  De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk diner, waarbij tegelijk alvast de verjaardag van één van de aanwezigen werd gevierd.

  lees meer
 • Security blog maart 2023

  maandag 20 maart 2023

  Mijn oproep in de vorige security blog is niet onopgemerkt gebleven. Ik vroeg je om me aan te geven wat je van de nieuwe ambassadeur van de VBN zou verwachten en welke ideeën er leven om de Nationale Denktank Integrale Beveiliging aan het werk te zetten. Via mail en LinkedIn wist je me te vinden. In het vervolg is het handiger om me rechtstreeks te mailen op: Frank@FL60.nl

  Dat had ik misschien ook eerder bekend moeten maken.

  Een greep uit de reacties: Kan je als ambassadeur ook een presentatie geven bij mijn managementteam / werkoverleg / week van de security awareness / studentensessie? Ja dat kan. Zijn daar kosten aan verbonden? Nee, eigenlijk niet. Inzet voor de VBN is vrijwilligerswerk en dat maakt het ook leuker.

  Kan ik je ook boeken als dagvoorzitter van een commercieel evenement dat we gaan organiseren? Nou… hoe lief me dat ook werd gevraagd, toch is mijn antwoord negatief. Niet alleen omdat het een commercieel evenement is maar ook omdat de inzet van een dag in verhouding wel veel tijd vraagt. En zoals hierboven gezegd, het is natuurlijk vrijwilligerswerk en we doen het er bij de VBN allemaal een beetje bij naast onze betaalde baan.

  Plannen voor de Denktank waren er ook. Meer focus op publiek/private samenwerking, hoe verbinden we onderwijs en praktijk meer aan elkaar, Cyber en fysiek? Bewapening van BOA’s. Kortom: genoeg om mee aan de slag te gaan. Heb je zelf nog een onderwerp? Kom maar op. Je kent nu het mailadres.

  We hebben nader kennis gemaakt met de vorige voorzitters en leden van de Denktank. Leuk om weer een paar oude bekenden te ontmoeten en de persoonlijke drives te horen waarom mensen toch een groot deel van hun schaarse vrije tijd stoppen in zo’n NDIB. In zo’n gezelschap gaat het dan natuurlijk ook al snel over toekomstige dreigingen en het onderwerp “zonnestorm” heeft op mij wel de meeste indruk gemaakt. Vol met ideeën rijd je na zo’n avondje weer terug naar huis. Mooi toch?

  In deze periode kwam ook het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad over het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Vanuit mijn echte baan volg ik deze ontwikkeling met meer dan gebruikelijke aandacht. Uiteraard was er kritiek vanuit de Raad op de overheid. Niet zo gek natuurlijk als er drie doden te betreuren zijn. Daar worden vast weer lessen uitgetrokken. Ik vind het rapport wel een beetje verplicht leesvoer voor onze vakbroeders. Veel bevindingen zijn ook van toepassing op beveiligingsorganisaties buiten het stelsel. Dus doe daar je voordeel mee. Op de site van de Onderzoeksraad kan je het gratis downloaden. Het zijn wel 180 pagina’s dus je kan er wel even zoet me zijn. Als er dit weekend nog tijd is zal ik proberen een samenvatting te maken en die via SERN.nl te delen.

  SERN, sommige van jullie kennen het als het Expertregister waarin je de keurmerken RMB, RSE en MSec achter je naam kan verwerven, organiseert op 5 april een netwerkdag op Lelystad Airport. We hebben 100 plekken beschikbaar en die waren binnen twee dagen volgeboekt. Leuk zoveel belangstelling.

  Op 13 april organiseert Harold de Kruijs vanuit de VBN  een regiobijenkomst op (of onder?) de ondergrondse gasopslag in Norg.

  Rond die tijd is er ook de Fire- en Safetybeurs in den Bosch, dus er zijn weer voldoende momenten om nieuwe kennis te verwerven. Maak daar ook gebruik van. Netwerken is ook werken.

  En de beste adviezen in mijn werk heb ik vaak belangeloos gekregen van vakgenoten die ik op dit soort bijenkomsten heb leren kennen.

  Op BNR nieuwsradio was deze week het thema Spionage het onderwerp. Je begrijpt dat ik daar meteen door was aangetrokken. Oud collega Danny Pronk, Eleni Braat en natuurlijk de baas van de AIVD Erik Akerboom werden geïnterviewd. Deze interviews zijn in podcastvorm terug te luisteren via BNR nieuwsradio en ze hebben zelfs een app die je daarvoor kan gebruiken. Lekker luisteren als je in de auto onderweg bent naar een netwerkbijeenkomst en je steekt er ook nog iets van op.

  Veel werkplezier de komende maand, de lente gaat er echt aankomen dus de motor kan weer uit de stalling. Houd het veilig.

   

  Met veilige groet,

   

  Frank van der Linden

  lees meer
 • Nieuwjaar, nieuwe kansen

  dinsdag 07 februari 2023

  De kop is eraf! We zijn aan een nieuw jaar begonnen en voor mij ook meteen een frisse duik in de wereld als Security Professional van het jaar en voorzitter van de Nationale Denktank Integrale Beveiliging. Vanuit deze rol zal ik dit jaar regelmatig bij de VBN-leden op het beeldscherm of liever nog live op de diverse bijeenkomsten om jullie aandacht komen vragen. Want de verkiezing tot SPOFTY brengt ook de ambassadeursfunctie voor de VBN met zich mee.

  De afgelopen jaren was Armand van Bercheycke belast of juist begenadigd met deze rol. In september heeft hij zijn voorzitterschap prachtig afgesloten met de organisatie van het NDIB-congres op de nieuwe locatie van Saxion in Apeldoorn.

  Daarvoor hartelijk dank Armand.

  Armand werd in zijn rol als ambassadeur nog behoorlijk beperkt door alle coronamaatregelen, waardoor er niet echt veel live events waren waar hij zijn bijdrage kon leveren. Inmiddels ziet de wereld er behoorlijk anders uit. Dat vraagt ook dat we met elkaar, als SPOFTY, als bestuur van de VBN, als regio-voorzitters en vooral als leden van de VBN nog eens stilstaan bij wat jullie nu eigenlijk van die ambassadeursrol verwachten.

  Want wat wil je nu van zo’n ambassadeur? De afgelopen jaren heb ik veel mogen werken voor de Dienst Koninklijk Huis en de Koninklijke familie. Daar kwamen natuurlijk ook veel ambassadeurs over de vloer. 

  Regelmatig is er op de woensdagochtend op Paleis Noordeinde een ceremonie waarin nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aan de Koning komen aanbieden. In die geloofsbrieven staat wie en wat die nieuwe ambassadeur vertegenwoordigt en met welke opdracht hij of zij naar het hof is gestuurd.

  Pak eens een familiemoment in den Haag op woensdagochtend en neem daar eens een kijkje.

  Zover zal de VBN het vast niet laten komen, maar een keer met elkaar stilstaan bij wat jullie nu van mij verwachten lijkt me geen slecht idee.

   

  De nieuwjaarsbijeenkomst van de VBN.

  17 januari in Veghel, er stond veel op de agenda. Armand en ik konden daar kort terug- en vooruitblikken op de NDIB en we hebben weer veel leden kunnen spreken. Hoogtepunt was natuurlijk de Koninklijke Onderscheiding die Rien van der Linden terecht op de borst werd gespeld.

   

  Plannen voor 2023?

  Dat hangt natuurlijk voor de rol van security professional ook voor een groot gedeelte af van de input die jullie me brengen en wat de VBN vraagt. Door deze blogs zal ik jullie daarover informeren. In de opleidingswereld - als nevenfunctie verzorg ik als lid van een enthousiast docententeam Post HBO Security opleidingen binnen de SESA groep, waaronder natuurlijk DHM Security Management. Daar gaan we ook in 2023 weer mee door, maar ook ontwikkelen we daar nieuwe opleidingen op het gebied van dreigingsinschattingen en inzicht in spionage. Mooie activiteiten. Binnen de Rijksoverheid - mijn echte werkgever- zijn ook veel ontwikkelingen in de security. Het nieuwe werken vraagt aandacht, de doorontwikkeling van het stelsel bewaken en beveiligen, steeds weer meer en deels nieuwe dreigingen, wetgeving met betrekking tot doxing en verstrekken van huisadressen, de gewijzigde wet particuliere Beveiligingsorganisaties. Kortom, er is en er blijft genoeg te doen.

  Aan de slag dan maar.

   

  Tot snel,

  Veilige groet,

  Frank van der Linden MSec

  lees meer
Bron: