Fotoverslagen
ALV 2024
In het fraaie conferentiehotel Kapellerput in het Brabantse Heeze kwamen de leden van de VBN op 28 januari 2025 bijeen om samen met de vakbroeders en -zusters van ASIS Benelux te toosten op het nieuwe jaar. Voorafgaand aan deze feestelijkheid namen de VBN-ers deel aan de Algemene Leden Vergadering 2024, waarin ingegaan werd op de toekomststrategie van de vereniging.
Na de opening door voorzitter Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau kreeg Johan van Gemert het woord namens de evenementencommissie. Hij blikte kort terug op de bijeenkomsten die in 2024 hadden plaatsgevonden, zoals natuurlijk de Security Summit op 21 maart in 's-Hertogenbosch, het bedrijfsbezoek aan Boon Edam op 7 februari, het Rembrandthuis op 25 september en Nike op 15 november. De volgende Security Summit staat gepland voor 2027. In 2025 gaan we op bezoek bij het Collectiecentrum in maart, de KNVB in mei, de KMAR op Schiphol in september en Nedap in november.
Penningmeester Jorik Odems lichtte de financiële situatie van de VBN nader toe. De bijzonderheden kunnen uiteraard niet hier worden vermeld, maar samengevat kan worden dat het goed gaat met de vereniging en er voldoende reserves zijn om een onderzoek te financieren naar de te volgen strategie om de VBN maatschappelijk relevanter en bekender te maken en het ledenaantal te doen stijgen. De vergadering stemde unaniem in met het rekenwerk.
Bestuurslid Daniël de Jong ging nader in op het onderzoek, dat uitgevoerd wordt door adviesbureau Zecht. Onderzocht wordt wat mensen motiveert om lid te worden van de VBN, wat een goede merkstrategie is en wat de vereniging voor de samenleving kan betekenen. Voor wat dat laatste betreft zijn al stappen gezet, zoals de website Security-Kaders.nl met openbaar toegankelijke whitepapers.
Samen met de leden van ASIS Benelux werd vervolgens geluisterd naar het betoog van strafrechtadvocaat Job Knoester over terbeschikkingstelling van mensen die als gevolg van een psychische stoornis een ernstig misdrijf hebben gepleegd. Met zijn bureau verdedigt hij ongeveer een kwart van alle TBS-ers. Dat waren er in 2023 in totaal 1614 en dat aantal stijgt. Mensen hebben volgens Knoester vaak een verkeerd beeld van TBS-ers. Veel mensen hebben vergelijkbare stoornissen, maar slechts een heel klein percentage pleegt misdrijven. TBS-ers komen vooral in de publiciteit als zij gedurende een verlof weer de fout ingaan. Maar dat gebeurt volgens de strafrechtadvocaat in maar 0,02 procent van de gevallen. En dan worden winkeldiefstallen ook meegeteld. Andere landen hebben ook TBS-systemen, maar alleen in Nederland kan iemand tot zowel gevangenisstraf als TBS worden veroordeeld. Door capaciteitsgebrek duurt het tegenwoordig steeds langer voordat behandelingen kunnen starten, wat weer tot nieuwe problemen leidt. Gemiddeld duurt een behandeling 9 jaar en patiënten gaan daarna naar verhouding nog maar heel zelden de fout in ten opzichte van ex-gedetineerden. Knoester beaamt dat TBS veel geld kost, maar stelt dat het ontbreken van zo'n systeem tot nog veel grotere maatschappelijke schade zal leiden.
Tot slot werd onder het genot van de traditionele bitterballen het glas geheven op 2025, een jaar waarin de VBN een begin gaat maken van waarschijnlijk de grootste veranderingen uit haar inmiddels 63 jarige bestaan.