Verslag VBN Security Summit 2024

21 maart 2024

Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, voorzitter van de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland (VBN) opende vanmorgen samen met dagvoorzitter Annemarie Bruning de VBN Security Summit 2024. De handeling van deze derde editie van het congres had onder brede belangstelling van de meer dan 300 genodigden plaats in het sfeervolle 1931 Congrescentrum te Amersfoort.

Het VBN congres staat in teken van Verbinden Transformatie en Leiderschap. “Het is een niet te missen congres voor de vakbekwame security professional. Het gaat om kennis ontvangen, netwerken en bijdragen”, aldus Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau die in zijn opening benadrukte een groot voorstander te zijn van pps. “We hebben al enige tijd te maken met een fors personeelstekort bij de politie. Als de publieke sector nu meer gaat samen werken met de private sector, levert dat zeker synergie op. Helaas komt die samenwerking nu nog veel te langzaam op gang, maar we zijn op de goede weg. Inmiddels zijn we hierover in gesprek met Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Het gaat daarbij om verbinden, leiderschap, enthousiasmeren en vertrouwen.” Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau is overigens parttime reservist bij de Koninklijke Marechaussee. Honderden mensen zijn al op flexibele basis bij de Marechaussee. Zij zetten zich in voor vrede en veiligheid.

Plenaire opening

Dagvoorzitter Bruning: “De VBN Security Summit is dé ontmoetingsplek voor vakbekwame security professionals die willen bijdragen aan de groei van de sector. Het programma bestaat uit boeiende sprekers, netwerkmomenten en bijdragen van innovatiepartners.”
George Parker, Creatief Producent Verandering (Transformeren naar Resultaat in Real Time) opende als eerste spreker het plenaire gedeelte. Hij ging aan de hand van denkmodellen op ludieke wijze vooral in op ‘’Change blindness en de gevaren voor veiligheid’. Hij toonde aan dat feiten en fictie door elkaar heen lopen. Parker: “Mijn tante zei op elke verjaardag: ‘George, wat ben jij gegroeid!’ Ik wist niet waar ze het over had. Ik was ‘change blind’. Dat zijn we allemaal zeker als het gaat over het veranderen van zaken die onder de oppervlakte liggen zoals ons onbewuste denken dat bepaalt hoe we tegen de realiteit. Denk buiten de box. Je kunt het overigens niet alleen, zoek de samenwerking op en wees bewust van eigen falen. De huidige input van informatie verandert de regels en vraagt om frequent contact. “De huidige tijd laat zien dat ons op netwerkbasis zullen moeten bijscholen op het gebied van kwantumcomputing, deep learning, machine learning en A.I.””

Opening door Pieter Christiaan van Oranje-Nassau en dagvoorzitter Annemarie Bruning.

Plenaire spreker Rob de Wijk oprichter van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en hoogleraar Internationale Betrekkingen en Veiligheid aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden ging na Parker in op de impact van geopolitieke ontwikkelingen op de veiligheidssituatie in Nederland. “De wereld wordt rauwer en door de oorlog in Europa is er nu sprake van een intense  geopolitieke strijd en is er wederom een ijzeren gordijn. Ondertussen is onze welvaart in het westen gerelateerd aan veiligheid. We bevinden ons in de 4e industriële revolutie met een race om nieuwe standaarden. Daarin zijn data cruciaal. Zo wordt het internet inmiddels bepaald door Chinese producten. China hanteert het staatskapitalisme en dat gaat gepaard met hacken en spioneren. Het westen is echter veel teveel afhankelijk van halfgeleiders/ chips uit Taiwan. Als die fabricage in Chinese handen komt, heeft het westen een groot probleem. China hanteert het staatskapitalisme en dat is anders dan het individuele kapitalisme in het westen. Het gaat uiteindelijk om Darwin’s ‘survival of the fittest’. Enkel is het dan niet het recht van de sterkste maar degene die adapteert. We moeten transformeren en inzien dat wij ons moeten aanpassen aan de ander. Wij zijn niet meer het centrum van de wereld.”

Richtlijn Protective Intelligence

Na de interessante lezing van De Wijk overhandigde Berndt Rif de ‘Geactualiseerde richtlijn Protective Intelligence’ aan Pieter Christiaan van Oranje-Nassau. De nieuwe versie van deze richtlijn is voor leden verkrijgbaar bij de VBN.  Na een dankwoord van Pieter Christiaan voor de inzet van Rif, volgde de eerste netwerkpauze.

 

Pieter Christiaan van Oranje-Nassau en Rob de Wijk.

Dagvoorzitter Annemarie Bruning.

George Parker over Change blindness en de gevaren voor veiligheid.

Berndt Rif overhandigt de ‘Geactualiseerde richtlijn Protective Intelligence’ aan Pieter Christiaan van Oranje-Nassau.

Deelsessies
Na de lunch ging cybercrimespecialist en digitaal detective Gina Doekhie in op leiderschap, veiligheid en IT. Aan de hand van een uitvoerige presentatie liet zij zien hoe hackers te werk gaan en wat je eraan kunt doen om jouw it-netwerk te beveiligen. Na de pauze volgden verschillende deelsessies. Zo sprak Frank van der Linden in een duopresentatie met directeur Armand van Bercheyke van de SeSa groep over de Denktank Integrale Beveiliging. “De wereld kantelt en is angstiger dan 10 jaar geleden. Wij steken onze kop in het zand en we mogen niet naïef zijn in Nederland”, aldus Van der Linden.  Hij richtte zich vooral op de aanwezige studenten in de zaal.
Berndt Rif vertelde in zijn sessie over hoe het verzamelen van inlichtingen een voorwaarde is voor een treffende risicoanalyse. Tijdens de break-out sessies gingen docenten Iris Geerdink en Rob van Nuland met de studenten Nienke van Born en Aaron Blaaupot in op de securityprofessional nieuwe stijl. Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology en Dimitar Rangelov, PhD Candidate/ Leading Senior Research of CrimeBots Research Line hadden het over  de toekomst van robots, drones en kunstmatige intelligentie in het politiewerk. Verder waren er nog presentaties van Joost Gijzel, Hoofd van Data Expert Cyber Emergency Response Team  en Ton van Klei, algemeen directeur, René Reijenga, Recherche-expert en Security Risk Manager, Roel Steenbergen, Technologie Innovatie Consultant, Jasper Weijman CEO, Abeje Mersha, hoogleraar Smart Mechatronics and Robotics, Benjamin van Manen, onderzoeker Robotica.

Mystery guest

De dag werd door George Parker afgesloten met de komst van de in het programma aangekondigde mystery guest: John van de Heuvel, (misdaad)journalist, columnist, presentator, televisieproducent en voormalig politieagent. Van den Heuvel ging vooral in op het gevaar van de georganiseerde misdaad en de toenemende ondermijning in Nederland. Op een vraag uit de zaal hoe hij zich met zoveel beveiliging en doodsbebreigingen kan verhouden en verantwoorden tot zijn gezin, antwoordde hij dat hij zijn werk als een roeping ziet om tegen onrecht te blijven strijden.

(Met speciale dank aan securitymanagement.nl voor de kopij)