Regiobijeenkomst NAM ondergrondse gasopslag Norg

Johan van Gemert15 april 2023

Op 13 april was de VBN regio Noord-Oost te gast in Norg bij de ondergrondse gasopslag van de NAM. Deze interessante en actieve regiobijeenkomst startte met een welkom van Regiovoorzitter Harold de Kruijs, een kopje koffie en een lokale versnapering in restaurant Norgerhout. 

Vervolgens was het de beurt aan Hein Dek, voorlichter van de NAM, die een uiteenzetting gaf van het ontstaan, huidige functie, belang en toekomstvisie met betrekking tot de gasopslag in Norg en Grijpskerk. Deze locaties zijn namelijk fundamenteel voor de gas- en energievoorziening in Nederland.

Na deze presentatie was er een briefing door Julian Vos (Operations Maintenance Coordinator) met een uiteenzetting van het safetybeleid en uitgebreide instructies ten behoeve van het bezoek aan de gasopslag. Met een touringcar zijn we vervolgens naar de gasopslag gereden voor een rondleiding. Maar niet voordat we allemaal voorzien waren van veiligheidsoveralls, jassen en overige PBM’s. Veiligheid gaat tenslotte voor alles!


Op het terrein kregen we een uitgebreide rondleiding en toelichting van Julian Vos en Peter Maas (Operations & Maintenance Lead) over het opslagproces. In de zomerperiode (wanneer het gasverbruik laag is) wordt gas geïnjecteerd in de opslag. In de winterperiode (als de gasvraag hoog is) wordt dit gas weer opgepompt en via het landelijke net weer naar de huishoudens en industrie gedistribueerd. Dit proces klinkt simpel, maar een aantal scheikundige bijkomstigheden maken het proces zeer uitdagend om te komen tot een hoog kwalitatieve, milieuvriendelijke en vooral veilige gasstroom. Het was indrukwekkend om te zien hoe het hele proces nauwgezet is ingericht met een minimum aan personeel.

Na terugkomst in het restaurant was er een presentatie van Merel Huurdeman en Martin Pronk van Shell. Shell is samen met Exxon Mobil aandeelhouder van de NAM en Martin en Merel zijn verantwoordelijk voor het safety en security beleid. Ze vertelden over hun visie en hun locatie-, dreiging- en risicogebaseerde geïntegreerde aanpak. Ook namen ze ons mee in de actuele situatie, waarin bedrijven steeds vaker in aanraking komen met actiegroeperingen. Hierbij ontstond een interactieve discussie waarbij ook vanuit de zaal ervaringen werden uitgewisseld
De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk diner, waarbij tegelijk alvast de verjaardag van één van de aanwezigen werd gevierd.