Security blog maart 2023

Frank van der Linden20 maart 2023

Mijn oproep in de vorige security blog is niet onopgemerkt gebleven. Ik vroeg je om me aan te geven wat je van de nieuwe ambassadeur van de VBN zou verwachten en welke ideeën er leven om de Nationale Denktank Integrale Beveiliging aan het werk te zetten. Via mail en LinkedIn wist je me te vinden. In het vervolg is het handiger om me rechtstreeks te mailen op: Frank@FL60.nl

Dat had ik misschien ook eerder bekend moeten maken.

Een greep uit de reacties: Kan je als ambassadeur ook een presentatie geven bij mijn managementteam / werkoverleg / week van de security awareness / studentensessie? Ja dat kan. Zijn daar kosten aan verbonden? Nee, eigenlijk niet. Inzet voor de VBN is vrijwilligerswerk en dat maakt het ook leuker.

Kan ik je ook boeken als dagvoorzitter van een commercieel evenement dat we gaan organiseren? Nou… hoe lief me dat ook werd gevraagd, toch is mijn antwoord negatief. Niet alleen omdat het een commercieel evenement is maar ook omdat de inzet van een dag in verhouding wel veel tijd vraagt. En zoals hierboven gezegd, het is natuurlijk vrijwilligerswerk en we doen het er bij de VBN allemaal een beetje bij naast onze betaalde baan.

Plannen voor de Denktank waren er ook. Meer focus op publiek/private samenwerking, hoe verbinden we onderwijs en praktijk meer aan elkaar, Cyber en fysiek? Bewapening van BOA’s. Kortom: genoeg om mee aan de slag te gaan. Heb je zelf nog een onderwerp? Kom maar op. Je kent nu het mailadres.

We hebben nader kennis gemaakt met de vorige voorzitters en leden van de Denktank. Leuk om weer een paar oude bekenden te ontmoeten en de persoonlijke drives te horen waarom mensen toch een groot deel van hun schaarse vrije tijd stoppen in zo’n NDIB. In zo’n gezelschap gaat het dan natuurlijk ook al snel over toekomstige dreigingen en het onderwerp “zonnestorm” heeft op mij wel de meeste indruk gemaakt. Vol met ideeën rijd je na zo’n avondje weer terug naar huis. Mooi toch?

In deze periode kwam ook het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad over het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Vanuit mijn echte baan volg ik deze ontwikkeling met meer dan gebruikelijke aandacht. Uiteraard was er kritiek vanuit de Raad op de overheid. Niet zo gek natuurlijk als er drie doden te betreuren zijn. Daar worden vast weer lessen uitgetrokken. Ik vind het rapport wel een beetje verplicht leesvoer voor onze vakbroeders. Veel bevindingen zijn ook van toepassing op beveiligingsorganisaties buiten het stelsel. Dus doe daar je voordeel mee. Op de site van de Onderzoeksraad kan je het gratis downloaden. Het zijn wel 180 pagina’s dus je kan er wel even zoet me zijn. Als er dit weekend nog tijd is zal ik proberen een samenvatting te maken en die via SERN.nl te delen.

SERN, sommige van jullie kennen het als het Expertregister waarin je de keurmerken RMB, RSE en MSec achter je naam kan verwerven, organiseert op 5 april een netwerkdag op Lelystad Airport. We hebben 100 plekken beschikbaar en die waren binnen twee dagen volgeboekt. Leuk zoveel belangstelling.

Op 13 april organiseert Harold de Kruijs vanuit de VBN  een regiobijenkomst op (of onder?) de ondergrondse gasopslag in Norg.

Rond die tijd is er ook de Fire- en Safetybeurs in den Bosch, dus er zijn weer voldoende momenten om nieuwe kennis te verwerven. Maak daar ook gebruik van. Netwerken is ook werken.

En de beste adviezen in mijn werk heb ik vaak belangeloos gekregen van vakgenoten die ik op dit soort bijenkomsten heb leren kennen.

Op BNR nieuwsradio was deze week het thema Spionage het onderwerp. Je begrijpt dat ik daar meteen door was aangetrokken. Oud collega Danny Pronk, Eleni Braat en natuurlijk de baas van de AIVD Erik Akerboom werden geïnterviewd. Deze interviews zijn in podcastvorm terug te luisteren via BNR nieuwsradio en ze hebben zelfs een app die je daarvoor kan gebruiken. Lekker luisteren als je in de auto onderweg bent naar een netwerkbijeenkomst en je steekt er ook nog iets van op.

Veel werkplezier de komende maand, de lente gaat er echt aankomen dus de motor kan weer uit de stalling. Houd het veilig.

 

Met veilige groet,

 

Frank van der Linden