Nieuwjaar, nieuwe kansen

Frank van der Linden07 februari 2023

De kop is eraf! We zijn aan een nieuw jaar begonnen en voor mij ook meteen een frisse duik in de wereld als Security Professional van het jaar en voorzitter van de Nationale Denktank Integrale Beveiliging. Vanuit deze rol zal ik dit jaar regelmatig bij de VBN-leden op het beeldscherm of liever nog live op de diverse bijeenkomsten om jullie aandacht komen vragen. Want de verkiezing tot SPOFTY brengt ook de ambassadeursfunctie voor de VBN met zich mee.

De afgelopen jaren was Armand van Bercheycke belast of juist begenadigd met deze rol. In september heeft hij zijn voorzitterschap prachtig afgesloten met de organisatie van het NDIB-congres op de nieuwe locatie van Saxion in Apeldoorn.

Daarvoor hartelijk dank Armand.

Armand werd in zijn rol als ambassadeur nog behoorlijk beperkt door alle coronamaatregelen, waardoor er niet echt veel live events waren waar hij zijn bijdrage kon leveren. Inmiddels ziet de wereld er behoorlijk anders uit. Dat vraagt ook dat we met elkaar, als SPOFTY, als bestuur van de VBN, als regio-voorzitters en vooral als leden van de VBN nog eens stilstaan bij wat jullie nu eigenlijk van die ambassadeursrol verwachten.

Want wat wil je nu van zo’n ambassadeur? De afgelopen jaren heb ik veel mogen werken voor de Dienst Koninklijk Huis en de Koninklijke familie. Daar kwamen natuurlijk ook veel ambassadeurs over de vloer. 

Regelmatig is er op de woensdagochtend op Paleis Noordeinde een ceremonie waarin nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aan de Koning komen aanbieden. In die geloofsbrieven staat wie en wat die nieuwe ambassadeur vertegenwoordigt en met welke opdracht hij of zij naar het hof is gestuurd.

Pak eens een familiemoment in den Haag op woensdagochtend en neem daar eens een kijkje.

Zover zal de VBN het vast niet laten komen, maar een keer met elkaar stilstaan bij wat jullie nu van mij verwachten lijkt me geen slecht idee.

 

De nieuwjaarsbijeenkomst van de VBN.

17 januari in Veghel, er stond veel op de agenda. Armand en ik konden daar kort terug- en vooruitblikken op de NDIB en we hebben weer veel leden kunnen spreken. Hoogtepunt was natuurlijk de Koninklijke Onderscheiding die Rien van der Linden terecht op de borst werd gespeld.

 

Plannen voor 2023?

Dat hangt natuurlijk voor de rol van security professional ook voor een groot gedeelte af van de input die jullie me brengen en wat de VBN vraagt. Door deze blogs zal ik jullie daarover informeren. In de opleidingswereld - als nevenfunctie verzorg ik als lid van een enthousiast docententeam Post HBO Security opleidingen binnen de SESA groep, waaronder natuurlijk DHM Security Management. Daar gaan we ook in 2023 weer mee door, maar ook ontwikkelen we daar nieuwe opleidingen op het gebied van dreigingsinschattingen en inzicht in spionage. Mooie activiteiten. Binnen de Rijksoverheid - mijn echte werkgever- zijn ook veel ontwikkelingen in de security. Het nieuwe werken vraagt aandacht, de doorontwikkeling van het stelsel bewaken en beveiligen, steeds weer meer en deels nieuwe dreigingen, wetgeving met betrekking tot doxing en verstrekken van huisadressen, de gewijzigde wet particuliere Beveiligingsorganisaties. Kortom, er is en er blijft genoeg te doen.

Aan de slag dan maar.

 

Tot snel,

Veilige groet,

Frank van der Linden MSec