Weblog 6 Vakantietijd

Arjen Appelman06 september 2016

Het is vakantietijd. Heerlijk, we kunnen er een paar weken tussenuit! Mijn vakantie gaat naar Duitsland en Italië. Eerst een paar dagen in zuid-Duitsland in een hotel, daarna een camping in Italië om vervolgens een midweek te eindigen in een Duits vakantiehuisje. Gaan we op vakantie dan doen we er goed aan om als security professionals een paar dingen te regelen zodat alles wat we hebben achter gelaten nog steeds aanwezig is bij thuiskomst…. Van alles een laatste back up maken en op verschillende adressen achter slot en grendel opbergen. Waardevolle zaken in de kluis, lampen op een tijdschakelaar, alarm op scherp en een laatste instructie aan de buurman die onze plantjes water geeft en onze post regelmatig opruimt... En o ja, de hond kan niet zo lang zonder eten, dus haar hebben we even ondergebracht in een rusthuis bij een oom. Op naar onze Oosterburen dan maar. En ja dan gebeurt het toch weer, zitten we in de auto en vraag ik mij af of ik de deur nu wel op slot heb gedraaid.... Onbewust bekwaam noemen we dat... Na controle blijkt de deur altijd afgesloten te zijn....

Na Duitsland (Stuttgart waar we ons hebben verlekkerd in het Porsche Museum) steken we de Alpen over en arriveren 10 uur later aan de Adriatische kust, vlakbij Venetië. Daar wacht een compleet ingerichte tent op ons. Van veel gemakken voorzien en hij kan zelfs op slot (tent heeft een schuifdeur en een behoorlijk stevig haakslot). 'Wel zo veilig als jullie je spulletjes in de tent achterlaten' werd ons bij aankomst verteld. Op het eerste gezicht leek dat inderdaad aardig te kloppen, geen van de ramen kan open, ze zijn alle voorzien van een stevige hor en driedubbel SKG gestikt... Echter, toen ik een dag later de plastic spatschermen voor de raampartijen aan het oprollen was bleek de achterzijde van de tent te zijn voorzien van twee lange ritsen, van boven naar beneden. Bij het openritsen bleek het een toegang tot de 'technische tentruimte' te zijn. De plek waar een klein stoppenkastje en een boiler aanwezig zijn. Met een beetje moeite stap je zo vanuit deze ruimte ons slaapvertrek in....

Heel herkenbaar beeld uit onze beveiligingspraktijk overigens, de voordeur zit goed op slot terwijl de achterkant openstaat. En dan de overige beveiligingsissues op een camping. Er zijn dagelijks twee beveiligers aanwezig, ze sluiten de campingtoegangen in de avond af en houden dan de wacht bij de toegang. Overdag houden ze een oogje in het zeil op het strand (naast de baywatch) en regelen ze de toegang tussen 13:00 en 15:00 wanneer de medewerkers van de camping even bijkomen. Verder geen camera’s of andere technieken aangetroffen.

Terwijl ik deze weblog schrijf zijn we nog in Italië. Ik heb geen incidenten vernomen rondom de 'openstaande' achterdeuren dus blijkbaar zijn de beveiligers effectief! Vanochtend een rondje gerend in de omgeving. Heerlijk zonnig en warm, het is verstandig niet te laat te rennen. Tijdens het rennen schoot mij iets door het hoofd, iets waar ik in de praktijk regelmatig tegenaan loop en volgens mij het delen waard is. Het gaat om het security management systeem...

Wat is een security management systeem? Het security management systeem ofwel SMS heeft verschillende betekenissen waardoor we soms langs elkaar heen kunnen praten of we elkaar niet begrijpen. Zonder in te gaan op de alom bekende betekenis van een SMS als een geschreven telefonisch bericht gebruiken we het binnen security op meerdere manieren. Door leveranciers wordt met een SMS vaak gedoeld op een applicatie in een meldkamer waarmee verschillende beveiligingssystemen geïntegreerd worden. Denk aan het opschakelen van een camera wanneer een niet-geautoriseerde pas is aangeboden of wanneer een pir of perimetersysteem is geactiveerd. Er zijn leveranciers van 'security management systemen' die onafhankelijke platformen bieden en leveranciers van camerasystemen, inbraakdetectiesystemen en toegangsbeheersystemen die additioneel ook een security management systemen kunnen aanbieden waarmee het mogelijk is systemen van anderen te koppelen. Door systemen te koppelen vergroten we de effectiviteit ten opzichte van allemaal losse systemen.

Om begripsverwarring te voorkomen, zou ik deze systemen liever meldkamer management systemen (MMS) willen noemen. Een security management systeem (SMS ook wel aangeduid met SeMS) is een systematische werkwijze waarmee we onze hele security managen. De overheid vraagt bepaalde sectoren steeds vaker te beschikken over een SMS om aantoonbaar in control en compliant te zijn. We zien dit onder andere binnen het onderwijs, de zorg, nucleair en het openbaar vervoer. Het is in de basis een kwaliteitsproces dat we doorlopen om te zorgen dat onze maatregelen, waar we veel geld aan uitgeven, afgestemd blijven op de risico's die we reëel achten. Risico's veranderen doorlopend waardoor we niet mogen volstaan met een eenmalige inrichting van onze beschermingsmaatregelen. Hiermee vergroten we namelijk de kans dat we geld uitgeven aan verkeerde maatregelen.

Om deze reden is het gewenst te komen tot een kwaliteitssysteem voor security. Zo komen we via Plan Do Check Act tot optimalisatie van onze investeringen voor veiligheid en beveiliging. Vergelijken we een meldkamer management systeem met een security management systeem dan borgt het security management systeem alle beveiligingsmaatregelen waaronder het meldkamer management systeem. Wellicht een idee eens een artikeltje te wijden aan de inrichting van een security management systeem?

Terug naar de camping. Doordrenkt van het zweet kom ik aan. Heerlijk rondje, we zijn weer wat calorieën van de wijn en de BBQ kwijt. Straks lekker zwemmen, maar wat doen we nu met onze paspoorten, telefoons en I-pads nu we weten dat onze achterdeur niet op slot kan….

Tot snel, Arjen Appelman

 

PS: We zijn op zoek naar een nieuwe Security Professional van het Jaar: Spannend! Wie gaat het worden?