Interessante kandidaten

Harm van Dijk28 mei 2014

Aangezien dit mijn laatste weblog is als Security Manager van het Jaar, wil ik graag eerst de genomineerde feliciteren: Arjen Appelman, Emile Broersma en Maarten van Poppel. Drie interessante kandidaten die zeker de afgelopen jaren het nodige binnen de sector hebben bereikt en waar ik in mijn voorgaande weblogs ook regelmatig over heb geschreven.

Van 1 t/m 3 april heb ik deelgenomen aan de ASIS 13th European Security Conference & Exhibition in Den Haag. Met een bezoekersrecord van 730 deelnemers kan het organiserende Benelux Chapter terugkijken op een geslaagd evenement. Met sprekers als Ivo Opstelten, minister van Veiligheid & Justitie, Rob Wainright, directeur van Europol, en de Amerikaanse minister van Marine Ray Mabus, kende de conferentie sprekers van hoog niveau. Ik wil hierbij nogmaals de complimenten geven aan het ASIS Benelux bestuur en overige ASIS leden die bijgedragen hebben aan dit succes.
Op 10 april vond tijdens de Emergency Expo in Ahoy een extra VBN-bijeenkomst plaats van de regio Rotterdam-Zuid, waarbij Sherman Benofacio een deskundige rondleiding door het tentoonstellings-complex verzorgde. Marc Lamboo (Assa Abloy Nederland) had mij benaderd voor deze mogelijkheid, die ik natuurlijk graag aannam. Tijdens de exclusieve rondleiding is een bezoek gebracht aan de bewakingsloge en alle verschillende hallen, waarbij Sherman de nodige informatie over heeft gegeven. De verschillende typen evenementen met mogelijk verschillende risico’s, zorgen voor maatwerk wat Sherman door zijn lange ervaring goed in control heeft. Na afloop werd de sessie afgesloten met een borrel, gesponsord door Assa Abloy.

Op vrijdagochtend 18 april was alweer de tweede vergadering van dit jaar voor de Nationale Denktank Integrale Beveiliging. Dit keer was ING de gastheer. De nieuwe Security Professional van het Jaar zal vanaf 2015 de voorzitter worden van de Denktank en mag zoals in de statuten van de Denktank is omschreven twee nieuwe leden voor de Denktank selecteren.  Willem van Egmond, René Polfliet en Erik de Vries zullen dan formeel uitstromen.
Alf Moens gaf aan dat er van 2 t/m 4 juni een Cyber Security Congres in Den Haag, International NCSC One Conference 2014 - Smart coalitions door het Nationaal Cyber Security Centrum zal worden gehouden (zie ook https://www.ncsc.nl/conference). Alf zal aanwezig zijn op dit congres.
Berndt Rif heeft een korte toelichting gegeven over het Cyber Survival Congres, dat op 19 juni a.s. in de RAI te Amsterdam zal worden gehouden (zie ook http://www.cybersurvival.nl/). Berndt zal daar namens de Denktank spreken over de zogenaamde Nieuwe Cyber Dreigingen – De Aanvaller Methode van Operatie (AMO), zeg maar op de menselijke aspecten van deze dreiging.

In de maanden april en mei ben ik voor mijn werk meerdere keren in het buitenland geweest, waardoor ik helaas niet kon deelnemen aan enkele zeer interessante bijeenkomsten. Verder heb ik hierdoor iets minder tijd kunnen besteden aan mijn nevenactiviteiten.

Op vrijdag 16 mei heeft ING enkele gesprekken gehad met nieuwe stage kandidaten van de Saxion opleiding Security Management te Apeldoorn (zie eventueel ook weblog deel 11). Inmiddels hebben wij besloten dat Jesse Gerritsen vanaf september stage gaat lopen bij ING. Ik verwacht dat hij een goede opvolger zal worden van Patrick Knol en wens hem hierbij veel succes met zijn stage. Jesse heeft aangegeven lid te worden van de VBN, dus jullie zullen ook zeker nog kennis met hem gaan maken.

Maandag 19 mei was de vergadering gepland van de jury om de drie genomineerde te selecteren voor de Security Professional van het Jaar verkiezing. Helaas kon ik vanwege een zakenreis naar het buitenland niet deelnemen aan de discussie. Ik heb mijn bijdrage op vrijdag 16 mei bij het VBN bestuur ingeleverd en onderbouwd wie van de ingeschreven kandidaten mijn voorkeur heeft om genomineerd te worden. Door de vele inschrijvingen en de kwaliteit van de verschillende kandidaten, was het nog een moeilijke opdracht.

Op donderdag 22 mei was de VBN regio Rotterdam-Zuid te gast bij ECT te Rotterdam in het hoofdgebouw van de Euromax terminal. De dag werd gestart met een algemene presentatie van de komende activiteiten van de VBN, gevolgd door presentaties over de beveiliging van de ECT terminals, ISPS-Code, toezicht en handhaving op de havenbeveiligingswet. De dag werd afgesloten met een rondleiding over het ECT terrein. Uit de sessie is gebleken dat de continuïteit van het netwerk en ICT ondersteunende middelen mogelijk het grootste risico is voor ECT.

Ik kijk met plezier uit naar donderdag 5 juni, waar ik het ‘stokje’ mag overdragen aan de nieuwe Security Professional van het Jaar. Ik ben erg benieuwd naar de uiteindelijke keuze van het publiek en de acties en uitdagingen die mijn opvolger de komende twee jaren voor zijn rekening zal gaan nemen. Hierbij wil ik hem alvast succes wensen!

Tot slot wil ik graag iedereen bedanken die mij de afgelopen jaren hebben ondersteund en geholpen met het realiseren van een aantal doelstellingen. Ik heb met heel veel plezier de rol van Security Manager van het Jaar vervuld en hoop dat ik deze ambassadeursrol naar jullie tevredenheid heb uitgevoerd, zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn weblogs.
Als regiovoorzitter blijf ik nog graag verbonden met de VBN. Ik hoop vele van jullie op 5 juni weer te ontmoeten.

Nogmaals bedankt voor alles en tot ziens bij een volgende bijeenkomst.

Groet,
Harm