Fotoverslagen

Gemaakt op: 21 september 2023

Regiobijeenkomst bij Nimo Drone Security

21 september was de VBN te gast bij Nimo Drone Security in het pand van BCN Eindhoven. Getoond werd hoe drones het werk van beveiligers kunnen verlichten en verbeteren.

Gastheer Johan van Gemert begon met de mededelingen en de aankondiging van een aantal geplande regiobijeenkomsten. Mogelijk dit jaar nog kan het hoofdkantoor van Nike in Hilversum worden bezocht. Volgend jaar staan Boon Edam, de Koningin Máximakazerne, Museum Rembrandthuis en Nedap op de planning. En natuurlijk vindt op 21 maart de derde Security Summit plaats. Binnen het bestuur wordt gekeken of het organiseren van bijeenkomsten gecentraliseerd kan worden, met een taakverdeling voor meerdere personen.
Verder is de VBN op zoek naar twee nieuwe bestuursleden, die de plaatsen van Ben Nagel en Jules van Rijsewijk gaan innemen.

Algemeen directeur Alex Hermans van Nimo Drone Security vertelde hoe sensoren er tegenwoordig voor kunnen zorgen dat grote terreinen goed te bewaken zijn. Het gaat om vaste en vliegende sensoren, die samen het zogenoemde Spider Control vormen. Dankzij deze robotisering wordt het werk voor de beveiliger efficiënter, effectiever en aantrekkelijker, aldus Hermans.

Jaap Knotter van de Politieacademie ging uitgebreid in op innovatie die voor de politie wordt ontwikkeld. Hij onderzoekt onder andere de mogelijkheden, maar zeker ook de beperkingen. Het is volgens hem van groot belang dat de Politieacademie bij de ontwikkelingen wordt betrokken, omdat anders de implementatie van nieuwe technologie weinig kans maakt. Innovaties hebben weinig zin als de mensen niet leren hoe ze die moeten gebruiken. Knotter noemde nanotechnologie als voorbeeld. Daarmee is onder andere de ouderdom van vingerafdrukken en dna-sporen vast te stellen. Een andere interessante ontwikkeling is het ‘lab on a chip’. Daarmee is heel snel vast te stellen of een spoor dna bevat. Het wordt nog niet als wettig bewijs geaccepteerd, maar kan wel helpen de bewijslast rond te krijgen, aldus Knotter. Tot slot ging de onderzoeker in op geursensoren voor onder andere het opsporen van drugs en explosieven. Ook zijn er sensoren ontwikkeld voor het identificeren van personen. Verder wordt gewerkt met sensoren waarmee begraven lijken sneller zijn te vinden. In de toekomst wil men sensoren gaan inzetten bij het beveiligen van bedreigde personen.

Drones stijgen enorm in populariteit, maar de inzet in Nederland blijft een grote uitdaging. Mark Hullegie van Droneconsultancy vertelde hoe de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zo ongeveer alles verbiedt wat kan vliegen. Het is een hele puzzel om een vergunning voor elkaar te krijgen en daar heeft de spreker zijn beroep van gemaakt. Voor hobbydrones vallen de regels wel mee. Maar voor professionele drones moet enorm veel geregeld worden en ook dan zijn de inzetmogelijkheden nog behoorlijk beperkt. Helemaal ingewikkeld wordt het als er geen piloot is die zicht houdt op het toestel. De industrie heeft inmiddels autonome drones ontwikkeld, die patrouilles kunnen vliegen of automatisch naar een bepaald doel gaan. Droneconsultancy helpt ook deze innovatie in Nederland van de grond te krijgen.

Als laatste spreker vertelde Dirk Bekke van Nimo Drone Security over Spider Control. Deze innovatie had problemen met manbeveiliging als uitgangspunt. Zo kan een drone aanzienlijk sneller een alarm verifiëren en vormt de techniek een goed alternatief op locaties die voor de manbeveiliger te gevaarlijk zijn. Daarnaast worden vaste sensoren gebruikt. Alles is volgens Bekke gebaseerd op de natuur. De robot is als een roofdier, dat voortdurend op zoek is naar een prooi, en dat gebruik maakt van uitstekende zintuigen.  De drone lijkt op een spin die heel snel een web maakt en direct reageert als iets of iemand de ‘draden’ beweegt. Momenteel wordt veel getest om het systeem verder te perfectioneren en te onderzoeken hoe dit het beste kan worden ingezet. Voor de inzet is veel expertise nodig, maar die biedt Nimo aan als ‘security as a service’.

De bijeenkomst werd afgesloten met een expositie van verschillende drones en een door Nimo Drone Security aangeboden buffet.