Fotoverslagen

Gemaakt op: 10 november 2022

Autonome observatiedrones bij Bavak Security Group

Op 10 november 2022 was de VBN te gast bij Bavak Security Group in Noordwijk voor een indrukwekkende presentatie over autonome observatiedrones. Het gaat hier om drones die door een willekeurige alarmcentralist naar een locatie gestuurd kunnen worden om een surveillanceronde te vliegen, een alarm te verifiëren of een noodsituatie vanuit de lucht te bekijken.

De gebruikte techniek is intussen redelijk uitontwikkeld, maar juist het autonome vliegen maakt het erg complex om aan de strenge regelgeving te voldoen. Om de oplossing toch voor bredere toepassingen beschikbaar te maken, biedt Bavak droneobservaties als dienstverlening aan. Het bedrijf zorgt ervoor dat alles functioneert en aan de regelgeving voldoet, zodat de klant alleen hoeft aan te geven waar het toestel naar toe moet.

De aanwezige leden van de VBN hadden geluk. Er was net een werkende drone met basisstation en bijbehorend weerstation afgeleverd, zodat een realistische demonstratie gegeven kon worden. En dat met windstoten tot kracht 6, zodat het ook nog een uitdagende demonstratie werd. In de showroom werd getoond hoe eenvoudig de bediening in zijn werk gaat en hoe fraai de beelden zijn die vanuit de drone worden gemaakt.

Algemeen directeur Jasper Weijman vertelde hoe de drone te integreren is in bestaande securitymanagementsystemen. Chris Reudink van Bavak ging uitgebreid in op de techniek. Denise Eikelenboom van Public Air Services legde uit wat er zoal aan complexe regelgeving bij komt kijken en dronespecialist Wiebe de Jager hield een mooi verhaal over de geschiedenis van drones, over de mogelijkheden en de gevaren en over wat er tegen vijandige drones ondernomen kan worden.

Na de bijeenkomst bood de VBN een gezellig diner aan in een nabij gelegen restaurant. De VBN dankt Bavak voor het uitstekend faciliteren van deze geslaagde bijeenkomst.

Een uitgebreider verslag is te lezen op BeveiligingNieuws.nl.