Fotoverslagen

Gemaakt op: 27 oktober 2022

Regiobijeenkomst bij Robin Radar Systems

Op 27 oktober was de VBN te gast bij Robin Radar Systems in Den Haag, een bedrijf dat geavanceerde detectiesystemen voor drones ontwikkelt. Getoond werd wat er zoal komt kijken bij het betrouwbaar detecteren van drones en het voorkomen van onnodig alarm door vogels en meteorologische effecten.

Robin Radar Systems is voortgekomen uit TNO en sinds 2010 zelfstandig. Aanvankelijk ontwikkelde het bedrijf systemen om vogels op luchthaventerreinen te detecteren, maar sinds 2014 houdt het zich ook bezig met detectie van drones. Geleidelijk is dat laatste de hoofdactiviteit geworden.
Het bedrijf levert radarsystemen, maar ook de complete dienstverlening daaromheen. Gastheer Bob Moll vertelde dat zijn bedrijf meer met software dan met hardware bezig is. Dat laatste om ervoor te zorgen dat alleen alarm ontstaat bij een concrete dreiging, dus als er daadwerkelijk een drone op weg naar een doelwit wordt waargenomen. Nu drones steeds betaalbaarder én krachtiger worden, is dit zeker geen onwaarschijnlijk scenario meer. De toestellen die zonder problemen online te bestellen zijn, kunnen onder andere explosieven droppen of voor spionage worden ingezet.

De detectiesystemen van Robin Radar Systems worden over de hele wereld verkocht en werden onder andere ingezet tijdens een bezoek van Barrack Obama aan Berlijn in 2016, tijdens een Navo-summit in Brussel in 2018 en tijdens Prinsjesdag in 2021. Vanwege de hoge kosten zijn ze nu nog alleen voor dergelijke situaties te gebruiken, maar met de opmars van drones en de bijbehorende dreiging, is het een kwestie van enkele jaren voordat vergelijkbare technologie op brede schaal nodig zal zijn.

Detectie is belangrijk, maar repressie uiteraard ook. Daarover sprak Dick Bouwhuis van NewSecure. In veel gevallen is het voldoende als men weet dat een drone nadert. Maar als een aanslag tot het dreigingsbeeld behoort, wordt het een ander verhaal. Zomaar neerhalen is dan ook niet altijd een oplossing, vanwege het risico van ‘collateral damage’. Interceptie is dan ook een kwestie van een totaalpakket aan geïntegreerde maatregelen. Twee jaar geleden waren er al 500 systemen van 300 bedrijven om drones uit te schakelen, maar lang niet al die systemen zijn in elke situatie bruikbaar. Het is ook een continue ‘rat race’ tussen beveiligingsfabrikanten en criminelen, die met bestaande componenten steeds weer iets nieuws weten te bedenken. In Oekraïne spelen drones op het moment een belangrijke rol voor beide partijen. Het is een kwestie van tijd voordat de daar opgedane kennis naar de rest van de wereld overwaait.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel en een uitstekend diner in een Grieks restaurant.