Fotoverslagen

Gemaakt op: 14 maart 2019

Innovaties in terreinbeveiliging

Donderdag 14 maart was de VBN te gast bij het Heras Experience Center. Dat is een soort showroom waar verschillende oplossingen voor terreinbeveiliging gedemonstreerd kunnen worden. Er zijn vanzelfsprekend hekwerken te zien, maar ook detectiesystemen en talloze camera's. Vanuit een toezichtcentrale is de werking daarvan te demonstreren.

Na het gebruikelijke welkomstwoord door organisator Harm van Dijk, werd een kleine toelichting gegeven op de ontwikkelingen rond Jong VBN. Daarna was het de beurt aan Jeroen Huijbregts van Heras die kort inging op de rijke historie van het bedrijf dat wereldwijd actief is. Joop van Esch maakte vervolgens duidelijk dat terreinbeveiliging een stuk verder gaat dan hekken en poorten. Deze vertragen indringers slechts, zodat hulpverleners tijd hebben om in te grijpen. Dan is uiteraard wel zo vroeg mogelijke detectie vereist. En daarvoor staan tegenwoordig de meest geavanceerde detectiesystemen ter beschikking, varierend van ondergrondse leidingen, via radar naar intelligente camera's en warmtebeeldcamera's. Hub Maas van GPS Perimeter Systems ging dieper in op de systemen met ondergrondse leidingen. Die zijn ideaal als beveiliging niet zichtbaar mag zijn en de gebruiker geen onnodig alarm wil.

Na de theorie was het tijd voor de praktijk. Daarvoor zorgde Johan van den Wittenboer van Heras, die op typisch Brabantse wijze een 'keigoeie' presentatie gaf van de in het Experience Center getoonde systemen. Het was verbluffend om te ervaren welke rijke filosofiën achter sommige ogenschijnlijk eenvoudige producten schuilgaan.

Als laatste kwam Jan Plugge van autoimporteur PON aan het woord. Hij vertelde hoe zijn bedrijf in de jaren zestig begon op een voormalig weiland in Leusden en dat er totaal geen beveiliging nodig was voor de honderden daar gestalde nieuwe auto's. Dat veranderde toen er woonwijken in de buurt kwamen. Die brachten het risico van vandalisme met zich mee. Intussen is er veel veranderd op het 350 duizend vierkante meters grote terrein. Bezoekers van het hoofdkantoor in Duitsland vroegen Jan Plugge recent nog of hij soms bang was voor een aanslag door Islamitische Staat, toen zij de hoge hekken met elektriciteitsdraad en vele camera's zagen. Het opslagterrein waar 7000 auto's staan, is inderdaad beter beveiligd dan menige defensielocatie. Extra beveiliging is getroffen voor het bedrijfsonderdeel waar defensie- en politievoertuigen staan, die daar worden bestickerd. Jan Plugge ging uitgebreid in op welke systemen zoals in de loop der jaren waren gebruikt, waarbij de grootste uitdaging het terugdringen van nodeloos alarm was. Heras was altijd hofleverancier voor de terreinbeveiliging en veel oplossingen zijn door samenwerking tussen Heras en Pon tot stand gekomen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een korte presentatie door Armand van Bercheijke, die als VBN Securityprofessional van het Jaar ook ambassadeur is geworden van de VBN. Hij vertelde hoe er binnen de Nationale Denktank Integrale Beveiliging gewerkt gaat worden aan een systematiek voor het beoordelen van securitymanagementsystemen op basis van een door Marcel Spit ontwikkelde norm. Ook gaat gewerkt worden aan modernisering van de verplichte opleiding voor beveiligingsmonteurs, die nog uit 2005 stamt en dus hopeloos verouderd is. Verder zal aandacht uitgaan naar verbeterde informatieuitwisseling tussen overheid en bedrijfsleven, wordt gekeken hoe security awareness binnen de samenleving kan worden verbeterd en hoe de samenwerking tussen politie en boa's is te optimaliseren.