Fotoverslagen

Gemaakt op: 30 december 2017

Bedrijfsbezoek Bosch Security Systems

Donderdag 30 november was de VBN Regio Rotterdam-Zuid te gast bij Bosch Security Systems in Eindhoven. Een bijeenkomst waarvoor maar liefst 83 leden zich hadden ingeschreven, waarvan er helaas 23 teleurgesteld moesten worden, omdat 60 het maximum was. Dat had te maken met het exclusieve bezoek aan de ‘keuken’ van het bedrijf.

Na het welkomstwoord door gastheer Maud Vonken van Bosch en de mededelingen door regiovoorzitter Harm van Dijk, vertelde gastspreker Twan Toebes van de Nationale Politie eenheid Oost-Brabant over de laatste ontwikkelingen in de beveiliging van voetbalevenementen. Hij ging onder andere in op de verschuiving van verantwoordelijkheden die de laatste jaren aan de orde is en waarbij afzonderlijke partijen binnen de kaders van de wet specifieke taken krijgen toebedeeld. “Voetbal is geen spelletje”, benadrukte de politieman. “Het is een slangenkuil van belangen, die je goed moet kennen als je de openbare orde wilt bewaren.” De laatste jaren verschuift de nadruk steeds meer naar proactief optreden. “Kleine zaken klein zien te houden”, aldus Toebes. Dat dit werkt schetste hij aan de hand van een voorbeeld, waarbij Ajax-supporters een betoging konden houden in het centrum van Eindhoven, zonder dat dit tot ongeregeldheden leidde.

Het volgende onderdeel was een rondleiding door de ondergrondse laboratoria van Bosch Security Systems, waar onder andere camera’s en microfoons worden beproefd. Enkele van deze ruimten zijn akoestisch ‘dood’ gemaakt met geluidsabsorberend materiaal. Interessant was ook de ruimte waar camera’s worden getest bij zeer weinig licht. Doel hiervan is het optimaliseren van de instellingen, zodat de apparaten in de praktijk direct goed presteren.

De laatste presentatie bij Bosch werd verzorgd door Rick Scholte van Sorama. Hij ging in op het belang van geluid in security. Met speciale microfoons is onraad te detecteren, waarna automatisch camera’s op de locatie worden gericht. Ook andere systemen zijn aan te sturen, zoals de openbare verlichting. De uitdaging is volgens Scholte het maken van onderscheid tussen verdachte geluiden als ruzie, glasbreuk en pistoolschoten en lawaai wat daar op lijkt. De presentatie werd buiten voortgezet in het ‘iCity Living Lab’ van Strijp-S, waar ook het gebouw van Bosch staat. In deze omgeving kunnen de nieuwste technologieën aan de praktijk worden getoetst.

Wandelend gingen naar het nabijgelegen Philips Stadion van PSV, waar Harold Van Den Oetelaar van Bosch ons vertelde over de in het stadion toegepast beveiligingstechnologie. Die varieert van verschuifbare wanden om het vak van de bezoekende supporters te verdelen tot en met camera’s met een ultrahoge resolutie. Daarmee was onder andere aan de hand van een klein detail de werper van een rookbom te identificeren, terwijl deze nauwelijks te zien was.

De presentatie werd gevolgd door een uitgebreide rondleiding door het stadion, waarbij wij ook een kijkje konden nemen in de regieruimte van de beveiliging en de politie. Na een bezoek aan het veld, de kleedkamers en de persruimte, mochten wij aanvallen op een heerlijk buffet in restaurant De Verlenging. De VBN dankt Bosch Security Systems voor de royale gastvrijheid en de waardevolle en plezierige bijeenkomst.