Fotoverslagen

Gemaakt op: 16 maart 2017

Bezoek aan Philips Medical in Best

Donderdag 16 maart brachten rond de tachtig VBN-leden een bezoek aan de productielocatie van Philips Medical in Best. Tijdens een rondleiding kon bekeken worden hoe de meest complexe medische apparaten, zoals CT-scanners en MRI-scanners, worden geassembleerd. Maar eerst vond een aantal presentaties plaats.

Organisator Harm van Dijk heette het grote gezelschap welkom en in het bijzonder Hélène Minderman, die sinds 1 november VBN Security Professional van het Jaar is. Zoals gebruikelijk keek hij terug op de meest recente evenementen en kwam hij met een aantal aankondigingen van bijeenkomsten die het komende jaar gaan plaatsvinden, zoals bij Gunnebo, de rechtbank van Arnhem, Jack's Casino's in Amsterdam en de Vrije Universiteit. Verder staan Automatic Signal, de KMA Breda, Campina, MSD en het Estec op de planning.

Namens Philips sprak Pim Moerman over verzekeringen en riskmanagement bij zijn bedrijf. Aanvankelijk hield hij zich bezig met het zo snel mogelijk herstellen van door een incident getroffen bedrijven, maar de laatste jaren gaat het erom dat maatregelen worden getroffen voordat er een incident plaatsvindt. Hij legde ook uit dat alles wat Philips nog in Nederland doet te maken heeft met zorg en verzorging. De meeste productie vindt nu in het buitenland plaats en veel producten, zoals televisies, worden onder de merknaam Philips door andere fabrikanten geproduceerd. Voor de eigen fabrieken vormt brand een van de grootste risico's, met aardbevingen op de tweede plaats. Ook discontinuïteit van leveranciers wordt als een significant risico beschouwd. Deze kan leiden tot schade die niet te verzekeren is.

Ben Kokx, directeur Product Security van Philips, hield een betoog over het belang van ICT-security in elektronische apparaten, die op de een of andere manier met internet worden verbonden. Klanten verwachten dat producten veilig te gebruiken zijn, maar volgens Kokx hebben veel producten een discutabele beveiliging. Het is aan zijn afdeling om ervoor te zorgen dat producten van Philips wel bestand zijn tegen hackpogingen. Een uitdaging vormen apparaten die door meerdere partijen worden beheerd, wat zeker in de medische wereld geen uitzondering is. Big Data is volgens de beveiligingsspecialist een zegen, maar het iseen enorme uitdaging om de hele keten goed te beveiligen. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor totale encryptie van alle data. Mede vanwege de steeds hogere boetes bij het lekken van persoonsgegevens, wordt dat de laatste jaren noodzakelijker dan ooit. Philips maakt de laatste jaren gebruik van ethische hackers om lekken in de productbeveiliging op te sporen.

Bert Tip, manager van de campus in Best, vertelde hoe het complex de afgelopen jaren een metamorfose heeft ondergaan om te voldoen aan de verwachtingen van medewerkers tegenwoordig. De saaie gebouwen staan er nog steeds, maar zijn geheel gemoderniseerd en omgeven door prachtige tuinen en terrassen. Hij vertelde over de campus, maar ook over innovaties bij Philips. Zo wordt gewerkt aan apparatuur waarmee aan de hand van DNA toekomstige ziektes kunnen worden voorspeld. Ook vertelde hij hoe Philips ertoe gekomen is om zich als lampenfabrikant met medische apparatuur te gaan bezighouden. Dat begon met het repareren van röntgenbuizen, wat in feite ook een soort lampen zijn. Andere aardige anekdotes waren de relatie tussen de familie Philips en Etos. "Elke keer als Philips loonsverhoging gaf, gingen bij de winkeliers de prijzen omhoog. De directie werd dat zat en besloot een eigen winkel voor het personeel op te richten. Tegenwoordig is Etos een drogisterij, maar in die tijd werd alles er verkocht."

Na de interessante rondleiding, werd de drukbezochte dag afgesloten in het sfeervolle restaurant De Mispelhoef, waar een heerlijk buffet werd geserveerd.