Fotoverslagen

Gemaakt op: 05 juni 2014

Arjen Appelman VBN Security professional van het Jaar

Arjen Appelman van AES Consultancy is gekozen tot de vierde VBN Security Professional van het Jaar. Dit werd door juryvoorzitter Karla Peijs bekend gemaakt tijdens de SSA Conference 2014, die vandaag plaatsvindt in Amsterdam RAI. Naast Arjen Appelman waren Emile Broersma van het Rijksmuseum en Maarten van Poppel van de politie Zeeland-West-Brabant genomineerd. De winnaar dankt de eer aan de bijdrage die hij levert aan de algehele professionalisering van het beveiligingvak.

Donderdag 5 juni, tijdens de SSA Conference 2014, hield de Vereniging Beveiligingsprofessionals Nederland voor de vierde maal de verkiezing van de VBN Security professional van het Jaar. De vraag was wie na Willem van Egmond (T-Mobile), Berndt Rif (De Nederlandsche Bank) en Harm van Dijk (ING) de vierde persoon zou worden die het meest bijdraagt aan de professionalisering van het beveiligingvak.

Voorheen heette de verkiezing VBN Security manager van het Jaar, maar omdat kandidaten niet per se manager hoeven te zijn, is de naam aangepast. Kandidaten zijn voorgedragen op grond van hun verdiensten voor het algemeen belang. Zij ontwikkelen bijvoorbeeld opleidingen of hebben een methodiek ontwikkeld die ook door anderen gebruikt kan worden. Zo’n vijftien professionals kwamen door de eerste selectie heen. Uit hen werden Arjen Appelman van AES Consultancy, Emile Broersma van het Rijksmuseum en Maarten van Poppel, van de politie-eenheid Zeeland – West-Brabant geselecteerd. Zij gaven een korte presentatie waarmee zij hun nominatie verdedigen, waarna de jury – bestaande uit NIDV-voorzitter en oud-minister Karla Peijs, directeur Business Development bij TNO Kees d’Huy en de huidige VBN Security professional van het Jaar Harm van Dijk – en de deelnemers aan de SSA Conference 2014 de winnaar hebben gekozen. Emile Broersma was daarbij helaas niet zelf aanwezig, maar werd vertegenwoordigd door een collega van het Rijksmuseum.

Arjen Appelman is al vele jaren actief in het security vakgebied. Hij heeft zich met name gericht op de zorgsector. Appelman heeft twee boeken over beveiliging geschreven. Daarnaast heeft hij een aantal artikelen geschreven over integrale beveiliging. Appelman heeft een methodiek ontwikkeld waarbij de kosten van beveiliging inzichtelijk worden gemaakt en dit past geheel in de doelstelling van het SSA-congres: de economische meerwaarde van security.
Emile Broersma heeft een topprestatie geleverd door de veiligheid van de belangrijkste kunstschatten van Nederland te borgen tijdens de meerdere jaren durende en zeer ingrijpende renovatie van het Rijksmuseum. Daarnaast implementeerde hij een nieuwe manier van beveiligen op basis van predictive profiling. Bezoekers worden niet langer gehinderd door vervelende maatregelen, maar ongemerkt geobserveerd. Pas als gedrag daar aanleiding toe geeft, worden bezoekers aangesproken om eventuele slechte intenties te ontdekken.
Maarten van Poppel is de initiator van het succesvolle project Live View, waarbij centralisten van particuliere alarmcentrales bewakingsbeelden van overvallen, inbraken en andere ernstige incidenten direct door kunnen zetten naar een beeldscherm in de meldkamer van de politie. Als regionaal projectleider High Impact Crime bij het Regionaal Actie Centrum (SGBO) van de politie-eenheid Zeeland – West-Brabant is Van Poppel een groot deel van zijn tijd actief als projectmanager van het landelijk programma Live View. Maar hij doet nog meer. Hij zich richt ook op de bestrijding van woninginbraken en straatroven. Hij is betrokken bij projecten met betrekking tot een digitaal opkoopregister, automatische nummerplaatherkenning voor noodhulpvoertuigen in zijn eenheid, Burgernet, andere vormen van burgerparticipatie, preventie adviezen en technologie voor tracking en tracing. Binnen de VBN gaat hij vormgeven aan een vakgroep publiek-private samenwerking, een onderwerp waarvan hij een optimale formule in de markt gezet heeft.

Van de VBN Security professional van het Jaar wordt verwacht dat deze zich op verschillende manieren inzet om vakinhoudelijke kennis verder te ontwikkelen en te verspreiden. Hij of zij wordt voorzitter van de uit negen topprofessionals bestaande VBN Denktank die onder andere de overheid adviseert bij ingewikkelde veiligheidsvraagstukken en treedt bij diverse gelegenheden op als ambassadeur van de VBN. De huidige VBN Security professional van jaar, Harm van Dijk, publiceert daarnaast een weblog met wetenswaardigheden, organiseert bijeenkomsten voor kennisuitwisseling en betrekt aankomende professionals van Saxion Hogeschool bij de VBN.