Fotoverslagen

Gemaakt op: 04 oktober 2016

Jumbo distributiecentrum Veghel

67.000 rolcontainers met levensmiddelen verlaten wekelijks de vier locaties van het gigantische distributiecentrum van Jumbo Supermarkten in Veghel om 178 van de in totaal 582 winkels te bevoorraden. Zo’n 170 eigen vrachtwagens en vrachtwagens van leveranciers stoppen wekelijks voor de 150 docks, waar zij in totaal 1400 keer geladen en gelost worden door de circa 1500 medewerkers.

Sicko van den Brug, manager AI Risk & Audit van Jumbo, vertelde over de indrukwekkende geschiedenis van het bedrijf, dat in 1929 als groothandel begon en in 1979 de eerste supermarkt opende. In 2002 had Jumbo al 36 winkels en ongeveer 400 miljoen euro omzet. Daarna ging de groei explosief. Het bedrijf telt nu 582 winkels en boekte vorig jaar 7 miljard euro omzet. Van den Berg ging ook in op het risk management van Jumbo, waarbij bescherming van de reputatie centraal staat. Een professioneel crisisteam en een communicatieafdeling staan continu paraat om te reageren op eventuele negatieve publiciteit.

Het crisisteam werd behoorlijk op de proef gesteld toen vorig jaar ineens explosieven werden geplaatst bij enkele Jumbo-supermarkten in het noorden van het land. Het was lange tijd een raadsel wie er achter deze acties zat en wat het motief zou kunnen zijn. De dader was namelijk professioneel en amateuristisch tegelijk. Ook politie en justitie kwamen niet veel verder, vertelde Hans Mathot van Risk & Security van Jumbo. Pas veel later bereikten de eerste dreigmails het winkelbedrijf, omdat de dader aanvankelijk zijn mails per abuis naar spellenfabrikant Jumbo stuurde. De mails waren door gebruik van een TOR-netwerk niet te traceren. Het bleek om afpersing te gaan. De dader wilde bitcoins, anders zou hij bommen blijven plaatsen. De bommen die hij gebruikte, waren krachtig genoeg om doden te veroorzaken, maar waren klungelig geconstrueerd. Door een uitstekende samenwerking tussen Jumbo en de politie en knap recherchewerk, kon de dader uiteindelijk worden aangehouden. Camerabeelden van Jumbo op Opsporing Verzocht en camerabeelden van Blokker, waarop te zien was dat hij de als ontsteking bedoelde kookwekker kocht, zorgden ervoor dat hij tot acht jaar cel veroordeeld werd.

Paul van den Broek van Jumbo vertelde over de complexe logistiek binnen Jumbo en hoe ervoor gezorgd wordt dat klanten vrijwel nooit mis hoeven te grijpen. Ook ging hij in op maatregelen die getroffen zijn om te voorkomen dat de kwaliteit van de levensmiddelen negatief beïnvloed wordt. Na zijn betoog, mochten de 60 aanwezige VBN-ers het met eigen ogen aanschouwen. Met een touringcar werd van het hoofdkantoor naar het distributiecentrum gereden, waar in drie groepen een interessante rondleiding werd verzorgd. Uitgelegd werd welke technieken nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle bestellingen zo snel mogelijk bij de juiste supermarkt of het juiste ‘pick up point’ terecht komen.

De perfect verzorgde dag werd afgesloten met een diner bij café-restaurant De Gouden Leeuw in het centrum van Veghel. Dit werd mogelijk gemaakt door Rien van der Linden en zijn bedrijf Vinci Facilities. De VBN dankt organisator Harm van Dijk, regiovoorzitter Rotterdam – Zuid Nederland, gastheer Rob Barendtszen van Jumbo en sponsor Rien van der Linden van Vinci Facilities.