Inzet van autonome observatiedrones

Locatie:  Bavak Noordwijk
Datum:  10 november
Inzet van autonome observatiedrones

Nieuwe regelgeving biedt meer ruimte aan de inzet van drones in Nederland. Wel gelden bepaalde opleidingseisen en is een piloot nodig voor de besturing. Dat beperkt de inzetmogelijkheden. Het wordt echter ook mogelijk om autonome drones in te zetten. Die kunnen door elke centralist vanuit een meldkamer worden gecontroleerd, het is eigenlijk een vliegende camera. Daarover gaat de bijeenkomst bij Bavak op 10 november.

Bavak levert de drone in a box van de Franse fabrikant Azur Drones. Deze drone stijgt op vanuit een basisstation, vliegt zijn missies autonoom en maakt daarbij opnames vanuit de lucht. Een centralist hoeft alleen de vlucht te starten en de beelden te bekijken, bijvoorbeeld om te controleren of een alarmmelding terecht is.

Tot nu toe maakte de strenge regelgeving van Nederland het bijna onmogelijk om drones in te zetten. Zo mocht niet boven bewoond gebied of over verkeerswegen worden gevlogen. Europese regelgeving brengt daar verandering in. Voor essentiële toepassingen, zoals veiligheid, worden de regels versoepeld. Wel moet nog aan veel eisen worden voldaan, maar daar zorgt Bavak samen met partners voor. Beveiligingsbedrijven die de drones willen inzetten, worden zo volledig ontzorgd.

Tijdens de bijeenkomst vertelt Chris Reudink van Bavak over de motieven van het bedrijf om Drone As A Service te gaan leveren en over welke barrières overwonnen moesten worden.

Denise Eikelenboom van NLR - Netherlands Aerospace Centre legt uit hoe de regelgeving zich ontwikkelt en wat er komt kijken bij de voorbereidingen van drone-inzet. De voormalige helikopterpilote zal ook een beeld geven van de mogelijkheden die er in Nederland gaan ontstaan.

Dronespecialist Wiebe de Jager van Dronewatch zal de deelnemers deelgenoot maken van zijn rijke ervaringen met de inzet van drones, waarbij hij zowel de positieve als de negatieve aspecten zal bespreken.

We streven ernaar de bijeenkomst interactief te maken. Dat betekent dat wij deelnemers vragen om vooraf toepassingsmogelijkheden te bedenken en die tijdens de bijeenkomst naar voren te brengen, zodat de deskundige sprekers daarop kunnen reageren.

Voor de bijeenkomst bij Bavak zijn 60 plaatsen beschikbaar. Wacht dus niet te lang met inschrijven.

Het programma is als volgt:
14:00u Ontvangst.
14:30u Mededelingen.
14:45u Welkomstwoord door algemeen directeur Jasper Weijman van BAVAK.
15:00u Chris Reudink van BAVAK - Wat kan BAVAK betekenen als totale ontzorger bij drone-observatie?
15:30u Korte rondleiding en demonstratie van de autonome drone.
16:15u Denise Eikelenboom van NLR - Netherlands Aerospace Centre - Hoe ontwikkelt de regelgeving zich en wat komt er kijken bij de voorbereidingen van drone-inzet.
16:45u Wiebe de Jager van Dronewatch – Wat zijn de (positieve en negatieve) ervaringen tot nu toe met de inzet van professionele drones?
17:30u Netwerkborrel.
18:00u Diner bij restaurant in de buurt.
19:30u Einde