Archief

Gemaakt op: 22 maart 2018

Bedrijfsbezoek MSD Animal Health

Op 22 maart hield de VBN Regio Rotterdam-Zuid een bijeenkomst bij de farmaceutische fabrikant MSD Animal Health in Boxmeer, waar VBN-lid en security manager van MSD Albert Koenen als gastheer optrad. De ruim 50 leden werden ontvangen in de LAB School van het bedrijf, waar regiovoorzitter Harm van Dijk en bestuurslid Ben Nagel vertelden over de laatste ontwikkelingen binnen de VBN, zoals de succesvol verlopen Security Summit 2018. Harm kondigde ook nieuwe activiteiten aan, zoals een bijeenkomst bij de Koninklijke Marechaussee op 7 juni, de Amsterdam Security Conference en ALV op 8 november en een bijeenkomst van de Denktank Integrale Beveiliging in februari 2019. Daarna gaf hij het woord aan director operational service van MSD: Martin van Collenburg. Die vertelde onder andere dat zijn bedrijf jaarlijks 55 miljard vaccins produceert voor met name de agrarische sector. De strenge beveiligingsmaatregelen in het bedrijf zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen in verkeerde handen terecht komen.

Luuk Grisez, die bij MSD Animal Health verantwoordelijk is voor R&D, ging dieper in op de safety- en security-maatregelen. Bio Safety is vooral bedoeld om gevaarlijke stoffen weg te houden van mensen, terwijl Bio Security gericht is op het weghouden van mensen bij gevaarlijke stoffen. Dat laatste is onder andere nodig om te voorkomen dat mensen materialen stelen om daarmee biologische wapens te vervaardigen, wat volgens Grisez niet ingewikkeld is als je over de juiste stoffen kunt beschikken.

Gastheer en security manager Albert Koenen legde uit dat het beveiligingsbeleid bij MSD gebaseerd is op de dreigingen van ‘morgen’. Het heeft volgens hem geen zin om steeds hetzelfde te blijven doen, terwijl het dreigingsbeeld in de wereld continu verandert. Hij sprak over ‘the next level of security’ en noemde drones als voorbeeld, die uitgebreide camerasystemen overbodig kunnen maken, doordat zij automatisch afgaan op locaties waar alarm wordt veroorzaakt. Het gaat volgens Koenen niet om spullen, maar om output. Wat wil je bereiken en hoe kan dat zo effectief en efficiënt mogelijk? Hij verwacht dat steeds meer uitbesteed gaat worden. Dat scheelt verantwoordelijkheid, terwijl je wel de volledige regie behoudt. De mens kan volgens Koenen de sterkste schakel zijn, als je hem maar op de juiste wijze inzet. Tot slot gaf Alex Sprangers van Securitas een korte presentatie over hoe zijn bedrijf op de ideeën van onder andere Koenen inspeelt. Bewaking maakt hierin plaats voor integrale oplossingen en het uiteindelijke doel is borging van de bedrijfscontinuïteit.

Het was helaas niet mogelijk een rondleiding te organiseren, vanwege de strenge safety- en security-eisen binnen het bedrijf en een virtuele rondleiding ging niet door omdat de apparatuur het liet afweten. Dat werd goedgemaakt met een voortreffelijk diner, dat aangeboden werd door MSD.